Rodzaje danych o lokalizacji używanych przez Google

Jakie dane o lokalizacji wykorzystuje Google?

W zależności od tego, z jakich usług i funkcji korzystasz, możemy zbierać i wykorzystywać kilka typów danych o lokalizacji, by zwiększyć dla Ciebie przydatność usług Google.

Pośrednie informacje o lokalizacji to dane, które nie umożliwiają nam określenia lokalizacji urządzenia. Na ich podstawie możemy jednak wnioskować, że interesujesz się danym miejscem lub się w nim znajdujesz. Przykładem takich danych może być ręcznie wpisane zapytanie dotyczące określonego miejsca. Pośrednie informacje o lokalizacji mogą być wykorzystywane na kilka sposobów. Na przykład zapytanie „Wieża Eiffla” pozwala nam wnioskować, że mogą Cię interesować informacje o miejscach w pobliżu Paryża i na tej podstawie możemy przedstawić Ci odpowiednio dobrane rekomendacje.

Gdy używasz usługi Google lub wchodzisz z nią w interakcję, urządzenie wysyła do Google jednoznaczne informacje o lokalizacji, aby umożliwić nam dostarczenie usługi. Jednoznaczne dane o lokalizacji zbieramy na podstawie sygnału GPS, punktów dostępowych Wi-Fi lub danych otrzymywanych przez czujniki urządzenia. Obejmują one informacje o tym, gdzie znajdujesz się Ty lub Twoje urządzenie. Wykorzystujemy także adres IP, który jest przesyłany w ramach zwykłego ruchu internetowego. Każde urządzenie podłączone do internetu ma przypisany numer, tak zwany adres protokołu internetowego (IP). Numery te są z reguły przypisywane w blokach dla regionu geograficznego. Na podstawie adresu IP często można zidentyfikować miejsce, z którego urządzenie łączy się z internetem, a także wykonać inne działania, na przykład dostosowywać język wyświetlanych wyników wyszukiwania. Niektóre funkcje, takie jak szczegółowa nawigacja oferowana w Mapach Google na urządzeniach mobilnych, wymagają bardziej precyzyjnych danych o lokalizacji. W ich przypadku możesz włączyć usługi lokalizacyjne działające na podstawie danych z urządzenia, które wykorzystują informacje takie jak sygnały GPS, dane otrzymywane przez czujniki urządzenia, punkty dostępowe Wi-Fi oraz identyfikatory nadajników sieci komórkowych do uzyskania lub ustalenia precyzyjnej lokalizacji. W każdej chwili możesz wyłączyć takie usługi lokalizacyjne.

Czym jest Historia lokalizacji?

Historia lokalizacji to ustawienie na poziomie konta Google. Zapisuje ono informacje o miejscach, które odwiedzasz jako zalogowany użytkownik, mając przy sobie swoje urządzenie. Dzięki temu możemy wyświetlać Ci spersonalizowane mapy oraz propozycje związane z tymi miejscami, a także pomagać Ci odnaleźć telefon czy dostarczać Ci w czasie rzeczywistym informacji o ruchu na drodze do pracy. Historia lokalizacji jest domyślnie wyłączona. Aby z niej korzystać, musisz ją włączyć na swoim koncie Google. Historię lokalizacji możesz w każdej chwili wyłączyć w obszarze Zarządzanie aktywnością na koncie Google. To Ty decydujesz, co zostanie zapisane w Historii lokalizacji. Możesz też usunąć całą swoją historię lub jej część w dowolnym momencie, korzystając z Osi czasu.

Historia lokalizacji zawiera informacje o lokalizacji, które Google otrzymuje z Raportowania lokalizacji – ustawienia na poziomie urządzenia, które umożliwia mu wysyłanie danych o lokalizacji z powrotem do Google, dzięki czemu możemy je wykorzystać w Historii lokalizacji.

Po zalogowaniu się na konto Google na wielu urządzeniach możesz zgłaszać lokalizację z wybranych lub ze wszystkich urządzeń. Jeśli w Historii lokalizacji nie chcesz zapisywać danych o lokalizacji z określonych urządzeń, możesz je z niej wykluczyć, korzystając z ustawienia Raportowanie lokalizacji na urządzeniu. Dowiedz się więcej

Jak Google wykorzystuje dane z Historii lokalizacji?

Historia lokalizacji pozwala nam dostarczać bardziej spersonalizowane funkcje w produktach i usługach Google. Personalizacja może mieć różną formę w zależności od tego, z jakiej usługi Google korzystasz i jakie czynności w niej wykonujesz. Na przykład Zdjęcia Google mogą wykorzystać Historię lokalizacji do tego, by dodać informacje kontekstowe do wykonanych przez Ciebie zdjęć i ułatwić Ci ich wyszukiwanie, gdy zechcesz się nimi pochwalić znajomym i rodzinie. Historia lokalizacji pomaga Google poznać m.in. Twoją drogę do pracy i dostarczać Ci sugestie dotyczące tego, kiedy najlepiej w nią wyruszyć.

Jak Google wykorzystuje dane z Historii lokalizacji w reklamach?

Możemy wykorzystać Historię lokalizacji, by określić, które reklamy warto Ci pokazać, i by mierzyć ich skuteczność. Po włączeniu Historii lokalizacji osoba, która na przykład regularnie odwiedza ośrodki narciarskie, może zobaczyć podczas oglądania filmu w YouTube reklamę sprzętu narciarskiego. Google wykorzystuje dane z Historii lokalizacji także w zanonimizowanej i zagregowanej formie, by pomóc reklamodawcom sprawdzić, jak często kampanie reklamowe online pozwalają zwiększyć ruch w sklepach i punktach stacjonarnych. Nie udostępniamy reklamodawcom Historii lokalizacji ani innych informacji umożliwiających określenie Twojej tożsamości.

Jak zarządzać Historią lokalizacji?

Możesz przeglądać Historię lokalizacji i zarządzać nią, korzystając z Osi czasu w Mapach Google – jest ona dostępna zarówno na urządzeniach mobilnych, jak i na komputerach. Użytkownicy Osi czasu mogą edytować wybrane wpisy z Historii lokalizacji oraz usuwać z niej wszystkie dane lub informacje z określonych zakresów dat. Dowiedz się więcej

W każdej chwili możesz też wstrzymać działanie Historii lokalizacji. To ustawienie nie ma wpływu na działanie innych usług lokalizacyjnych na urządzeniu, np. Usług lokalizacyjnych Google czy funkcji Znajdź moje urządzenie. W wyniku Twojej aktywności niektóre dane o lokalizacji mogą być zapisywane w innych usługach Google, takich jak wyszukiwarka czy Mapy. Ta czynność ma wpływ na wszystkie urządzenia powiązane z kontem Google, z którego informacje o lokalizacji były wcześniej przesyłane do Google.

Aby wyeksportować Historię lokalizacji z Google, pobierz swoje dane tutaj. Aby całkowicie usunąć Historię lokalizacji, wykonaj czynności opisane tutaj.

Jak sprawdzić, czy Historia lokalizacji jest włączona?

Historia lokalizacji to ustawienie na poziomie konta, które zapisuje informacje o odwiedzanych przez Ciebie miejscach na Twoim koncie Google. Aby z niej korzystać, musisz ją włączyć. W każdej chwili możesz przejrzeć swoje ustawienia, by sprawdzić, czy masz włączoną Historię lokalizacji. Dowiedz się więcej